En Popüler Sunum Programları ve Sunum Hazırlama İpuçları

Total
10
Shares
iş arkadaşlarına sunum yapan kadın

Verilmek istenen mesajın, bir dinleyici grubuna elektronik ortamda hazırlanan grafikler, metinler ve videolar ile aktarılmasına sunum denir. Sunumlar, sözlü mesajın, görsel öğeler ile desteklenerek daha akılda kalıcı olmasını amaçlayan bir çeşit iletişim aracıdır. Sunum programları da mesajın daha etkili şekilde kitleler ile buluşmasına önayak oluyor.

Okulda, iş hayatında, hatta sosyal projelerimizde sıkça başvurduğumuz sunumlar, profesyonel ve akademik çevrede öyle önemli bir konumda ki daha etkili sunumlar hazırlanabilmesi için çeşitli sunum teknikleri üzerine eğitimler düzenleniyor, katılımcılara sertifikalar veriliyor.

Dijital teknolojiler de daha ilgi çekici ve akılda kalıcı sunumları, çok daha pratik bir şekilde hazırlamayı mümkün hale getiriyor. Peki bunun için hangi sunum programlarına başvurulabilir?

En Çok Tercih Edilen 7 Sunum Programı

Hem iş hem eğitim hayatımızda bu denli öneme sahip olan sunum programları için tüm dünyada bir yazılımlar geliştiriliyor, çok sayıda kişinin yoğun bir şekilde kullandığı bu programların en iyisi ve en çok tercih edileni olmak için firmalar yatırımlar alıyor, dar bir alanda yenilikçi çözümler üretmeye çalışıyor.

Her ne kadar sunum hazırlamak için kullanılan programlar arasına her gün yenileri ekleniyor olsa da, belli başlı özellikleri ile 7 popüler program tüm dünyada öne çıkıyor. İşte ilgi çekici bir sunum hazırlamak için en çok tercih edilen sunum programları ve özellikleri:

1. Microsoft PowerPoint

Powerpoint adlı programın logosu

Sunum dendiğinde ilk akla gelen yazılım olan Microsoft PowerPoint, bu popülerliğini kolay kullanımı, erişilebilirliği, tasarım esnekliği, notların ve slaytların bir arada görülebileceği sunucu görünümü, OneDrive ile sınırsız sayıda kişinin dosya üzerinde çalışmasına izin vermesi gibi özelliklerinden alıyor.

Microsoft PowerPoint, sürükle – bırak metodu ile hiç grafik tasarım bilgisi olmayanların bile basitçe slayt tasarlayabileceği ve profesyonel sunumlar hazırlayabileceği bir uygulama.

2. SlideRocket

Sliderocket adlı programın logosu

Sunum programları arasında en sık kullanılanlardan biri de SlideRocket. Özellikle ücretsiz olması, sunumları bulut sistemde saklaması ve bundan dolayı dünyanın her yanından tek tıkla erişilebilir olması, sunum üzerinde aynı anda birçok kişinin çalışmasına olanak sağlaması gibi özellikleriyle SlideRocket, sunum hazırlama programı dendiğinde ilk akla gelenlerden.

Ayrıca Microsoft PowerPoint üzerinde hazırlanan sunumların veri kaybı olmadan bu programa aktarabilmesi ve bilgisayarında PowerPoint olmayan kişilerin de sunuma dahil olabilmesi, uygulamanın özellikle öğrenciler arasında popüler olmasının en büyük sebepleri arasında.

3. Prezi

Prezi adlı programın logosu

Prezi, tek bir sayfa üzerinden oluşturacağınız etkileşim zinciri sayesinde, çok az slayt ile dahi çok fazla şey anlatabileceğiniz sunum programlarından biri. Tek bir sayfayı büyük bir kanvas şeklinde kullanarak aynı düzlemde bir slayt zinciri oluşturabileceğiniz program, bu özelliğiyle geleneksel sunum programlarından ayrılıyor.

Yalnızca renk ve font seçenekleri ile değil, özel tasarımlarla da zenginleştirilmiş temaları, sunum esnasında öğeleri yakınlaştırma ya da uzaklaştırma gibi özellikleri, ister tek bir slaytı ister tüm kanvası görüntüleme imkanı sayesinde Prezi ile hızla dinamik bir sunum hazırlamak çok kolay.

4. Haiku Deck

Haiku Deck adlı programın logosu

Haiku Deck, oldukça sade dizaynı ve pratik şablonları sayesinde tasarım ve sunum programları hakkında herhangi bir bilgisi olmayanların dahi akıcı bir sunum hazırlayabileceği bir uygulama.

Ayrıca bu online sunum hazırlama programı sayesinde, fotoğraf indirme ya da Youtube videosu paylaşma gibi özellikleri kullanarak sunumunuzu daha etkili bir hale getirebilirsiniz.

5. Powtoon

Powtoon adlı programın logosu

Eğer sunumunuzu daha eğlenceli bir hale getirmek isterseniz, Powtoon size pek çok farklı animasyon alternatifi sunuyor. Genellikle daha hareketli ve dinamik sunumlar hazırlamak isteyenlerin tercihi olan Powtoon, gençler ve hedef kitlesi genç olan kişi ve firmalar arasında oldukça popüler.

6. Emaze

emaze adlı programın logosu

Emaze ile sunum hazırlamak daha ağırlıklı bankacılık, sigortacılık, finans ve ekonomi sektörlerinin tercihi. Hatta dünya çapında kullanılan kripto paralara ilişkin hazırlanan global sunumlarda da bu program sıklıkla tercih ediliyor. Emaze, daha profesyonel sunumlar hazırlamak için sizlere farklı, görsel alternatifler sunuyor.

7. Google Slides

Google Slides adlı programın logosu

Google Slides da basit sunum hazırlamak isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Microsoft PowerPoint uygulamasına benzer bir arayüze sahip olan program sayesinde, herhangi bir tecrübeniz olmasa dahi kolayca sunum hazırlayabilirsiniz.

Bu online sunum hazırlama programı sayesinde, sunumlarınıza dünyanın her yerinden; bilgisayar, tablet veya akıllı telefon üzerinden erişebilir, yine sunumu dilediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz.

Etkili Bir Sunum Hazırlamak İçin İpuçları

Etkili bir sunum hazırlamak için yalnızca sunum programları konusunda bilgili olmak yeterli olmayabilir. Çünkü sunumlar küçük bir dinleyici grubuna hitap edebilecekleri gibi, binlerce kişiden oluşan geniş kitleleri de hedef alabilirler.

Küçük grupların ilgi odağını sunumda tutmak kolaydır ancak daha büyük gruplara sunum yaparken dinleyicilerin dikkatini üzerinizde tutmak için birkaç altın ipucundan faydalanabilirsiniz.

Bilgisayar karşısında sunum hazırlığı yapan ekip

Sunum programları, mesajınızı yazılı ve görsel elemanlarla iletmenizi sağlayabileceğiniz yazılımlardır ancak bir sunumu sunum yapan şey, bir sunucunun olması ve bu mesajı sözlü iletişimle desteklemesidir.

İşte sunumunuzun hedef kitle üzerinde etki uyandırmasına ve verdiğiniz mesajın kalıcı olmasına yardımcı olabilecek ipuçları:

  • Etkili sunum hazırlamak için sunum içeriğinin, konunun uzmanı tarafından hazırlanması önerilir. Verilecek olan mesajın can alıcı noktaları, çok fazla bilinmeyen ilginç yönleri, mutlaka anlatılması gereken detayları yüzeysel şekilde değil, konuyu bilen birinin ayrıntılı çalışması ile seçilmeli ve sunuma aktarılmalı.
  • Sunum hazırlık aşamasında konuyu irdelerken kendinize değil, hedef kitleye hazırlık yaptığınızı unutmayın. Yani konu ne olursa olsun, sizde değil, karşı tarafta ilgi uyandıracak konular üzerinde durmalı ve dinleyici perspektifini göz önünde bulundurmanın avantaj sağladığını da unutmamalısınız.
  • Sunumların ikna edici olması gerekir. Bunun yolu da, sunum yapan kişinin aktardığı mesaja inanmasından geçer. Sunumu hazırlayan ve sunan kişilerin farklı olması, sunum yapan kişinin konu hakkında çok detaylı bilgiye sahip olmaması, sunum konusunda endişelerinin olması veya konuya güven duymaması dinleyicilerin de iletilen mesaja mesafeli durmasına sebep olacaktır.
  • Sunum yapmadan önce dinleyicinin bilgi ve birikiminden emin olmalı, dinleyicinizi yakından tanımalısınız. Unutmamalısınız ki sunumuzda vereceğiniz her türlü mesaj, dinleyicinin algılayabildiği kadar hedefe ulaşacaktır.
  • Sunum öncesinde sunumda söz edilecek konu başlıkları ve verileri bir cepli dosya içerisinde dinleyicilere sunabilirsiniz. Böylece sunum sırasında hem dinleyicilerin konuya daha hakim olmasını hem de sunum sonrasında dinleyicilerin verilerinizi tekrar inceleyebilmesine olanak sağlayabilirsiniz.
  • Hazırladığınız sunumun akılda daha kalıcı olmasını istiyorsanız, görsel içeriklere daha fazla yer vermelisiniz. Çalışmalar, görsel materyallerin metinlerden 3 kat daha fazla akılda kaldığını kanıtlıyor. Ayrıca görseller, dinleyicinin ilgisini sürekli sunumda tutmak için de kullanılabilecek etkili araçlar.

Konferans sahnesi

  • Grafikler nümerik verileri kafa karışıklı yaratmadan, akılda kalacak şekilde aktarmanın en pratik yoludur. Eğer vermek istediğiniz mesaj grafikler ile desteklenecek ise, grafik seçiminize de özen göstermelisiniz. Örneğin yıl verileri için çizgi grafikler kullanılırken oran verilerinde daha çok pasta grafikler tercih edilir.
  • Sunma aşamasına geçmeden önce ortamın ısısını, ışığını kontrol etmeli ve kullanılacak materyalleri tanımalısınız. Ayrıca kullandığınız sunum hazırlama programı hangisi olursa olsun başlamadan önce mutlaka kısa bir deneme yapmalısınız.
  • Sunum sırasında dinleyiciye sorular sormanız ve dinleyicileri sunuma katılmak için teşvik etmeniz ilgiyi artıracaktır. Açıkladığınız bir konuda fikir isteyerek, dinleyicilerin örneklerini ya da tecrübelerini anlatmalarını talep ederek dinleyiciyi de sunumun bir parçası haline getirebilirsiniz.
  • Sunumu tüm bu kriterler doğrultusunda hazırlasanız dahi, sunma aşamasında etkili konuşma tekniklerinin mesajı vermekte büyük önem taşıdığını unutmamalısınız. Özellikle heyecanınızı kontrol altında tutmaya, kelimeler arasında uzun süre beklememeye ya da “eee”, “şey”, “filan” gibi ifadeleri kullanmamaya özen göstermelisiniz. Eğer yabancı olduğunuz kişilere sunum yapacaksanız, öncesinde dinleyiciler ile kısa sohbetler etmeniz sunum esnasında daha rahat hareket etmenize yardımcı olur.
  • Sunumu aktarırken ilgi çekici bir ses tonu kullanmalı, jest ve mimikleriniz ile mesajı desteklemelisiniz. Sürekli sunum yapmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa, beden dili teknikleri üzerine çalışmanızı öneririz. Böylece dinleyicide bıraktığınız etkiyi kontrol edebilir, yalnızca duruş ve hareketleriniz sayesinde dinleyicinizle daha kolay bağ kurma şansı elde edebilirsiniz.
Bir cevap yazın
Şunlar da hoşunuza gidebilir