Kullandığınız Font Tasarımınızın Değerini Nasıl Etkiliyor? – Bölüm 2

Total
1
Shares
Fontlar

Bir önceki yazımızda tipografinin ne olduğundan kısaca bahsetmiş ve tercih ettiğiniz fontların ne anlama geldiğini ve hangi fontları tercih etmeniz gerektiğini anlatmıştık. Bu yazımızda tipografinin genel özellikleri ile devam edeceğiz.

Font Büyüklüğü ve Hiyerarşisi

Font büyüklüğü, metnin farklı yerlerine dikkat çekebilmek için tasarım içerisinde çeşitlendirilebilir ve bu şekilde bir font hiyerarşisi oluşturulur. Görsel açıdan en büyük önemi verebilmek için en büyük fontu sloganınız ya da marka ilke ilgili mesajınızı iletmek için kullanın. Bir makale okurken başlık nasıl en önemli ve en vurucu parçaysa, tasarımınızda da sloganınız ya da mesajınız tasarım bütününün en önemli parçasıdır ve bu yüzden burada kullanılacak daha büyük bir font, tasarımınıza vurucu bir etki katacaktır.

Big Font
Farklı Büyüklükte Font Kullanımı

 

Belirli bir önem hiyerarşisi oluşturabilmek için farklı büyüklükler kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta, farklı ebatlara sahip yazıların ayırt edilebilecek düzeyde büyüklüklere sahip olmasıdır. Ayrıca, en fazla 3 ya da 4 farklı büyüklük kullanın ki tasarımınız belirli bir görsel düzene ve bütünlüğe sahip olsun. Daha fazla farklı büyüklük kullanımı, tasarımda kargaşaya yol açacaktır.

Kontrast/Çeşitlilik

Sadece bir ya da iki farklı font kullanmanın “tasarımda tüm yazılı metin tıpatıp aynı görünmesine” yol açacağı konusunda endişeli olabilirsiniz. Bu çok normal. Ancak tüm tasarımlarda bu şekilde ilerlemenize gerek yok. Kullanacağınız yazı tipine kontrast ya da çeşitlilik efekti vermek istiyorsanız kullanacağınız bazı ipuçları var.

different fonts together
Çeşitlilik Etkisi 

Örneğin, tercih ettiğiniz fontun rengini, tonunu ya da parlaklığını artırarak tasarıma güzel bir çeşitlilik efekti verebilirsiniz. Diğer bir yol ise yazı fontunu “italik” hale getirmektir. Caps Lock tuşunu açıp yazı karakterlerini BÜYÜTEBİLİRSİNİZ. Bu da tasarımın bütününe bir hareket katacaktır. Ancak sakın tüm yazıyı büyük harflerle yazmayın! Büyük harfleri sadece başlıkta ya da önemli sözcüklerde (vurgulamak amacıyla) tercih edin.

Davetiye Üzerinde Font Hiyerarşisi
Davetiye Üzerinde Font Hiyerarşisi

Okunabilirlik

 

Yazı tiplerinde en önemli ve belki de en çok ihmal edilen özellik, “okunabilirlik” özelliğidir. Tasarımınızda son derece şık ve görsel açıdan son derece estetik olduğuna inandığınız bir yazı tipi kullandığınızı düşünün. Görsel bir harika yarattığınızı zannediyorsunuz. Ancak o da ne? Üçüncü bir şahıs yazıyı okuyamıyor! Bunun ne demek olduğunu biliyor musunuz? Ürünü ya da markayı sunduğunuz hedef kitle için hazırlamış olduğunuz son derece estetik (!) tasarımın hiçbir anlamı yok demek.Estetik Ancak Okunabilir Nitelikte Olmayan Font Örneği

Kullandığınız yazı tipinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tasarımda vereceğiniz mesajın ya da sloganın herkes tarafından kolaylıkla okunabilir olmasıdır. Hedef kitleniz yazıyı okuyamaz ve anlayamazsa, onlara yakınlaşmanız mümkün olmayabilir.

Okunabilirlik açısından faydalı birkaç ipucu

  • Kartvizit, poster, banner ya da afiş gibi basılı reklam ürünlerinde en fazla 50 – 60 karakter (harf) kullanın. Daha fazlası son kullanıcıyı yoracaktır.
  • Yazılı metni hazırlarken satırlar arasında en az 1.5 satırlık boşluk bırakın.
  • Okunabilir olması açısından basılı ürünlerde yer alan metinlerde en az 12 punto ölçüsünü kullanın.

Ve şunu hiçbir zaman unutmayın: Kullandığınız fontlar, sadece harfleri simgeleme işlevini yerine getirmez. Markanızın ve dolayısıyla firmanızın karakterini de yansıtır. Bu sebeple markanızı yansıtacak tasarımlarda kullandığınız tipografiye dikkat etmenizde fayda var.

Bir cevap yazın
Şunlar da hoşunuza gidebilir