Görsel tasarım dendiğinde akla gelen ilk yazılımlardan biri olmasa da 2 ve 3 boyutlu teknik çizimlerde, özellikleriyle diğer tüm tasarım programlarının önüne geçen AutoCAD 3D modelleme programı, bugün tüm dünyada en yaygın kullanılan vektörel çizim programı.
Çeşitli sektörlerin bel kemiği haline gelmiş bu yazılım için üniversitelerde eğitimler veriliyor, kurslarda sertifika programları düzenleniyor. Öyle ki, mimarlık ve endüstriyel tasarım gibi belli başlı meslek dallarında bu programın ileri düzeyde kullanımı, temel meslek gereksinimi kabul ediliyor.
Peki, kullanımı böylesine yaygın olan, daha önce pek çok kez adını duymuş ama kullanmamış olabileceğiniz AutoCAD nedir? İşte AutoCAD programına ve bu programın kullanıldığı sektörlere dair merak edilenler.
AutoCAD Nedir?
Açılımı “Computer Aided Design”, dilimizdeki karşılığı “Bilgisayar Destekli Çizim” olan AutoCAD, bir çeşit teknik tasarım programıdır. Teknik çizim ve görsel tasarımların günümüzdeki yeri arttıkça, bu programa olan talep de artıyor.
Dolayısıyla AutoCAD programı, pek çok farklı sektörde kullanılan önemli bir program haline gelmiş durumda.
Tüm diğer teknik çizim programları gibi vektörel tabanlı bir çizim programı olan AutoCAD ile 2 boyutlu ve 3 boyutlu objeler, şemalar, haritalar tasarlanıp ölçülendirilebiliyor. Programın vektörel tabanlı olması, tasarımın boyutu değişse de çözünürlüğünün sabit kalması anlamına geliyor.
Yani vektörel çizim ile örneğin, 2 milimetreye 10 milimetre boyutlarındaki bir mikroçip tasarımı, tüm detayları net bir şekilde ve yüksek baskı kalitesi ile metrelerce boyuttaki bir kağıda aktarılabilir.
AutoCAD Ne işe Yarar?
AutoCAD, 2 ya da 3 boyutlu görsel tasarımlar hazırlamak için kullanılır. Mimari, endüstriyel tasarım ve reklamcılık sektörleri başta olmak üzere, pek çok sektörün ihtiyaç duyduğu tasarım çalışmaları AutoCAD ile yapılır.
ABD’li Autodesk firması tarafından 1982 yılında piyasaya sürülen AutoCAD programı, günümüze kadar pek çok kez güncellendi ve modern teknolojilere uyumlu hale geldi.
Geliştirilen son AutoCAD sürümünde 150’den fazla komut yer alıyor. Artık daha hassas ve detaylı tasarımlar hazırlamaya olanak sağlayan AutoCAD, kullanıcılarına, diğer tasarım programlarından farklı birçok avantaj sunuyor. İşte bu avantajlardan bazıları:
- AutoCAD, aynı tasarım üzerinde farklı ölçekler kullanılsa dahi hızlı çizim imkanı tanır. Bu da operasyonel süreçlerin doğurduğu iş yükünü ve insan gücüne bağlı masrafların azalmasını beraberinde getirir.
- AutoCAD programı içinde, tasarıma özel seçebileceğiniz binlerce farklı obje bulunmaktadır. Bu objeleri tasarıma eklemek istediğinizde yeniden çizmeniz gerekmez.
- AutoCAD 3 boyutlu çizim programı, kağıt kullanılarak hazırlanan tasarım faaliyetlerinde meydana gelebilecek riskleri minimize eder.
- Program, geometrik tasarımlarda hesaplamaları çok daha hızlı ve hatasız gerçekleştirir. Özellikle de matematiksel verilerin çokça yer aldığı tasarımlarda büyük kolaylık sağlar.
- Montaj denemeleri için farklı ve kolay alternatifler sunar. Bu özelliği hem endüstriyel tasarımda hem mimaride büyük kolaylık sağlar.
- AutoCAD programı; AutoLISP, Visual Basic (VBA), JavaScript gibi programlama dillerini ve .NET, ObjectARX gibi birçok uygulama programlama arayüzünü (API) destekler. Bu da program kullanıcılarına, programı özelleştirme imkanı sunar. Örneğin kullanıcının sektöründe ihtiyaç duymadığı komutlar, objeler ve diğer elemanlar programdan kaldırılabilir, rutin olarak kullanılanlar kaydedilebilir.
- Programın çeşitli sektörler için özelleştirilmiş araç setleri de vardır. AutoCAD Architecture mimarî çizimlerde, AutoCAD Mechanical makina sanayiinde, AutoCAD Electrical elektrik ve elektronikte, AutoCAD MEP tesisat şemalarının tasarımında, AutoCAD MAp 3D haritacılıkta, AutoCAD Pland 3D fabrika gibi büyük ve karmaşık tesislerin tasarımında, AutoCAD Raster Design kağıt üzerindeki çizimlerin, şemaların, fotoğrafların, haritaların tarandıktan sonra programa vektörel olarak aktarımında kullanılmak üzere özel olarak yaratılmıştır. Tüm özellikleri ile AutoCAD programı kullanmak yerine, sektöre özel geliştirilmiş bu araç setleri, hız ve verimi %85’e kadar artırabilir.
- Tasarımların çizimlerinde daha hassas aksiyonlar alınmasını sağlar. Özellikle de çok küçük objelerin hatasız çizimi konusunda başarılı bir yazılımdır. AutoCAD ile milimetrik tasarımlar yapılabilir.
- Programın görsel algılama kalitesi bir hayli yüksektir. Farklı platformlardan AutoCAD’e aktarılacak tasarımlarda kusursuz ölçümleme ve modelleme imkânı sunar.
- 2010’da piyasaya sürülen AutoCAD 360 ile hem mobil hem çevrim içi tasarımlar yapılabilir ve projelere dünyanın her yanından bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla ulaşılabilir.
AutoCAD Hangi Sektörlerde Kullanılır?
AutoCAD, bir objenin 3 boyutlu tasarlanmasını gerektiren her sektörde en çok tercih edilen yazılım. Yazının başında da söylediğimiz gibi, program bazı sektörlerde yalnızca tercih edilmiyor, çalışanlara zorunlu koşuluyor.
AutoCAD programının sunduğu ancak diğer teknik ve vektörel çizim programlarının sağlayamadığı bazı özellikler dolayısıyla kimi sektörler artık AutoCAD olmadan neredeyse çalışamaz durumda.
Tabii ki geleneksel teknik çizim yöntemleri ile devam etmek mümkün ancak günümüz teknolojilerinin sağladığı olanaklarla çok hızlanan tasarım ve üretim süreçleri, geleneksel çözümlerin yavaşlığını kaldırabilecek durumda değil.
Tasarımcılara hatasız projeler üretme konusunda yardımcı olan ve müthiş bir hız kazandıran AutoCAD’in en sık kullanıldığı bu sektörler şöyle:
Mobilya ve Dekorasyon
Mobilya tasarımcıları, mobilyaların ve dekoratif objelerin tasarlanması aşamasında hizmet veren iç mimarlar, parçaları üreten teknisyenler bu çalışmalar için AutoCAD 3D çizim programı kullanır. Program, mobilya hammaddesi olan ahşabın üretiminden mobilyanın piyasaya sürüleceği nihaî tasarımının belirlenmesine kadar varan bir sürece hizmet eder.
Makine Sanayii
Endüstriyel tasarımcılar, makine üreticileri, makine mühendisleri ve üretim ustaları da AutoCAD 3 boyutlu çizim programı ile makine parçaları tasarlarlar. Detaylı teknik çizimlere ve hassas hesaplamalara ihtiyaç duyan makine sanayiinde tasarımların kusursuz olması gerekiyor.
Üretilen makine parçalarının tasarımlarında yapılabilecek milimetrik hatalar bile makinenin zarar görmesi ya da üretimin aksaması gibi ciddi malî krizlere yol açabileceği gibi makineyi kullanan kişinin hayatını dahi tehlikeye sokabilecek problemler doğurabilir.
AutoCAD 3D modelleme programı, bu gibi hataların ve tasarımdaki uyuşmazlıkların tespitini kolaylaştırdığından endüstriyel tasarımcıların ilk tercihi.
Mimarlık ve İnşaat
Mimarlık ve inşaat sektöründe de önemli bir yere sahip olan AutoCAD programı, yapının tasarımından yapı elemanlarının üretimine kadar birçok aşamada kullanılıyor.
Bu yüzden tasarımcılar, mimarlar ve üretim ustalarının AutoCAD 3D çizim programından destek alması, dolayısıyla modern ve nitelikli çalışmalar için bu programda ustalaşmış olmaları artık mesleğin olmazsa olmaz kalifikasyonları arasında.
Elektrik ve Elektronik
AutoCAD programı elektrik projelerinin akım yolu ve şalter tesisleri projelerinde sıklıkla kullanılıyor. Bir elektrik tesisinin kurulumu aşamasında, yüzlerce tasarıya ve şemaya ihtiyaç duyulur. AutoCAD 3D modelleme programı sayesinde bu şemaların tasarımları çok daha kısa sürede hazırlanabiliyor.
Reklamcılık
Her ne kadar reklamcılık ve tasarım yan yana geldiğinde akla öncelikle tanıtım ve promosyon ürünleri gelse de AutoCAD programı bu alanda özellikle tabelacılıkta kullanılıyor.
Markaların standart ölçü ve modellerden uzan, kendilerine has tasarladıkları bazı ürün ve ambalajların tasarımında da kullanılabilen program, özellikle CNC tezgahında hatasız kesilmesi gereken parçaları tasarlarken kolaylık sağlıyor.
AutoCAD programı sayesinde, hazırlanan tasarıma metin, tablo, grafik ve açıklama gibi ögeler de eklenebiliyor. Dolayısıyla bir görsel projenin tüm ayrıntıları tek bir program aracılığı ile hazırlanabiliyor.
AutoCAD çizimlerinizin kağıda aktarılması konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? Türkiye’nin ilk online matbaası Matbuu olarak, baskı konusunda tüm ihtiyaçlarınıza özel çözümlerimizle sizlere hizmet sunmaktan mutluluk duyarız!