Tasarımcılık, özellikle de serbest çalışıyorsanız, oldukça meşakkatli bir iş. Müşteri bulmak, Everest Dağı’nın tepesine tırmanmak gibi gelir bazen. İşi aldığınız zaman çok sevinirsiniz, ancak bir süre sonra o iş hiç bitmeyecek gibi görünür gözünüze. Aslında en iyi bildiğiniz işi yapacaksınızdır ama nedense bir türlü ilham gelmez başlamak için.
Bu yükün altından rahatlıkla kalkabilmeniz ve işinizi rahatlıkla bitirip müşterinize sunabilmeniz için sizlere izlemeniz gereken 11 pratik yol öneriyoruz.
1- İş Planlaması Yapın
Serbest çalışsanız da bir ofiste tam zamanlı çalışsanız da işi alır almaz planlama yapabilmeniz çok önemli. Kendinize bir ajanda edinin ve bu ajandaya, aldığınız işi tüm detayları ile not edin. Ne zaman başlayacağınız, işi yarılamayı ve işi bitirmeyi planladığınız gün ve saat gibi detayları ajandanıza yazın ve bu plana sadık kalmaya çalışın.
Ajandadan bahsetmişken Matbuu’nun size kendi ajandanızı tasarlayabilme olanağı sunduğundan bahsetmeden olmaz. Detaylı bilgi için Kendin Tasarla – Ajanda sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
2- Her Şeyi Organize Edin
İşi aldığınız müşteri, iletişim bilgileri, günlük yapılacaklar listesi, size ait hesap numarası gibi önemli noktaları hiç vakit kaybetmeden bir kenara not edin. Bunun için post-it gibi hatırlatıcı ürünlerden yararlanabilirsiniz. Bu post-itleri çalışma masanıza ya da kitaplığınıza yapıştırın ki her an gözünüzün önünde olsun.
3- Kendinize Ulaşmak İstediğiniz Hedefler Belirleyin
Yapmak istediğiniz işlerle birlikte aslında neyi hedeflediğinize karar verin. “Bu ayki faturalarımı ödesem yeter” ya da “Üç ay sonra ne zamandır istediğim bilgisayarı alacağım” gibi net hedefler belirlemeniz, işi yaparken size bir nevi varış noktası sağlayacağından motivasyonunuzu yükseltecektir.
4- Belirlediğiniz Hedefleri Düzenli Aralıklarla Değerlendirin
Ayda bir, iki ayda ya da altı ayda bir belirlemiş olduğunuz hedefleri gözden geçirin. “Bu hedeflere ulaşabildim mi?”, “Neden çok istediğim o bilgisayarı alamadım?” gibi soruları mutlaka kendinize sorun. Hedeflerinize hiçbir sorun yaşamadan ulaştıysanız kendinizi mutlaka ödüllendirin. Ulaşamadıysanız durum değerlendirmesi yapın ve sorunun ne olduğunu tespit edin. Sorunu belirledikten sonra çözüm bulmaya çalışın.
5- Paranızın Kaydını Tutun
Alacağınız ödemeler olduğu halde sırf bunları unuttuğunuz için para alamadığınız oldu mu? Oldu, değil mi? Alacaklarınızı ve borçlarınızı kaydettiğiniz özel bir defteriniz ya da ajandanız mutlaka olsun. Bu tür bir kayıt tutmak, baş ağrılarınızın bir nebze de olsa önüne geçecektir.
6- Sosyal Medyadan Korkmayın
İnsanların size daha rahat ulaşabilmesi, sizi ve yaptığınız işi daha yakından tanıyabilmesi için mutlaka profesyonel sosyal medya hesapları oluşturun. Facebook ve Twitter sayfaları açın ya da blog yazmaya başlayın. Bu sayede, serbest çalışıyorsanız müşteri kitlenizi artırabilir, ofis çalışanıysanız hem kendi markanıza hem de çalıştığınız yere değer katabilirsiniz.
7- Telefonunuza ya da Tabletinize, “Not Alabileceğiniz” Bir Uygulama İndirin
İlhamın nerede geleceği belli olmaz değil mi? İş başında bile olmasanız aklınıza gelen bir fikri not alabileceğiniz bir uygulamanız mutlaka olsun. Ajanda ya da not defteri masa başında çalışırken faydalı olabilir ama içinde yaşadığımız bilgi çağında yanımızdan hiç ayırmadığımız araçlar kesinlikle akıllı telefonlarımız.
8- Markanızı/İşinizi Geliştirmek için Zaman Harcayın
Kendinize güzel bir portfolyo hazırlayın. Bu portfolyoyu hazırlarken asla acele etmeyin ve baştan savma bir iş çıkarmayın. Müşterileriniz, rakipleriniz yerine neden sizi seçmesi gerektiğini portfolyonuzda görebilmeli.
9- İşinizle İlgili Bir Topluluğun Üyesi Olun
Gerçek hayatta işinizle ilgili faal bir topluluk varsa mutlaka üyesi olun. Bir topluluk üyesi olmak, çevrenizi ve doğal olarak müşteri kitlenizi genişletebilmek için yapabileceğiniz en kolay adım. Eğer faal bir topluluğunuz yoksa sosyal medyada, Facebook ya da LinkedIn gibi platformlarda yer alan gruplara katılmayı ihmal etmeyin. Unutmayın, işin nereden geleceği belli olmaz!
10- Yüz Yüze Zaman Geçirmeye Özen Gösterin
Tasarımcı olduğunuz için zamanınızın büyük bir çoğunluğu bilgisayar karşısında geçiyor. Ancak müşterileriniz ve meslektaşlarınızla gerçek hayatta ve yüz yüze de vakit geçirmelisiniz. Meslektaşlarınızın düzenlediği etkinliklere katılmaya çalışın. Bu tür etkinliklerde hem daha çok insan tanırsınız hem de müşterileriniz ile yüz yüze tanışma fırsatı bulursunuz.
11- Sosyal Hayatınızı İhmal Etmeyin
7/24 iş yapmayın. Planlı ve programlı bir şekilde çalışırsanız özel hayatınıza da rahatlıkla vakit ayırabilirsiniz. Aynı işin başında uzun süre durmak hata yapmanıza ve yaptığınız hataları görememenize neden olur. Sosyal hayatınıza mutlaka vakit ayırın ki yaratıcılığınız ölmesin.
Ve son olarak, Matbuu’nun siz yetenekli tasarımcılara benzersiz bir iş teklifi olduğundan bahsedelim. Matbuu.com üzerinden kendi tasarım mağazanızı açıp para kazanabiliyorsunuz. Nasıl mı? Öğrenmek için hemen tıklayın: Gelir Ortaklığı